Producenci
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Żelatyna na stawy

Żelatyna na stawy – czy naprawdę działa?

Dołączenie żelatyny do diety jest popularne przy bólach stawów, a także w czasie uprawiania sportów obciążających chrząstki i stawy, w tym sportach siłowych. Czy i dlaczego warto zwrócić uwagę na tą substancję i czy domowe sposoby na wsparcie układu ruchu są naprawdę skuteczne?

Czym jest żelatyna?

Żelatyna spożywcza jest uzyskiwana w procesie częściowej hydrolizy kolagenu pochodzenia zwierzęcego, czyli uzyskanej z kości, chrząstek i skóry zwierząt. Zawiera białka oraz peptydy, które składają się z aminokwasów, które są przydatne w procesie regeneracji oraz syntezy chrząstek. Żelatyna jest stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, do uzyskiwania odpowiedniej konsystencji wielu produktów, ale jest często wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym, między innymi jako składnik otoczek kapsułek.

Niestety, nie można liczyć, że spożywany w tej formie kolagen zostanie bezpośrednio wbudowany w nasze chrząstki i stawy. Wszystkie białka są trawione na aminokwasy. Organizm nie odczuwa różnicy, z jakiego źródła pochodzą dane aminokwasy. Mimo to, żelatyna jest bardzo dobrym źródłem aminokwasów, które w szczególności są budulcem chrząstek i kości, i właśnie z tego powodu warto ją włączyć do diety, aby eliminować problemy ze stawami. Żelatyna w 21% procentach składa się z glicyny, w 12% z proliny oraz w kolejnych 12% z hydroksyproliny. Te ostatnie znacząco wpływają na odbudowę tkanki łącznej, glicyna wraz z alaniną jest skuteczna przy regeneracji mięśni. Żelatyna na stawy jest naturalną i łatwo dostępną odżywką dla osób aktywnych fizycznie i zmagających się z obciążeniem stawów. Ta substancja dobrze wpływa także na stan skóry, włosów i paznokci.

Przepis na żelatynę dla sportowców

Jeśli chcemy osiągnąć wymierne wyniki i dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości proliny oraz innych aminokwasów zawartych w żelatynie, najlepiej spożywać żelatynę na stawy w formie czystej. Galaretki deserowe zawierają dużą ilość cukru i sztuczne barwniki, galarety z mięsem mogą niestety zawierać szkodliwe tłuszcze. Przygotowanie domowej kuracji żelatynowej nie sprawia problemu – wystarczy wieczorem wymieszać około 4 łyżeczek żelatyny z wodą i odstawić. Rano powstanie galaretka, którą można zjeść na czczo. Aby całość lepiej smakowała, można dodać do wody łyżeczkę miodu lub soku z cytryny.

Tego typu kurację należy stosować przez około 1,5 miesiąca i można ją powtarzać raz na pół roku. Nawet mimo zauważenia pozytywnych efektów: ustąpienia bólu stawów, lepszej ruchomości – nie warto przerywać suplementacji żelatyną, aby odpowiednio wysycić organizm jej składnikami.  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl